kolmapäev, 24. veebruar 2016

Oo, Petlemm, väike linnake

Käisin Petlemmas üleeelmisel pühapäeval. Üksi. Oli tore. See on kodulinnast kahe tunni kaugusel. Nägin Jeesuse sünnikohta. Nägin usu võimu.

Plaan oli minna pärast linna jõudmist turismi infosse ja vaadata sealt edasi. Info punkt oli aga kinni, sest oli pühapäev. Nädalavahtustele ei ole ma pihta saanud. Reede on vaba ja pühapäeval osad inimesed töötavad aga nagu turismiinfo kogemusest aru saada siis mitte kõik.
Õnneks olin veidi eeltööd teinud. Käisin suvaliste turisti gruppide kannul, et kuulda giidide juttu.

Esmalt sisenesin poolkogemata Neitsi Maarja(?) kiriku pühapäevasele palvusele. Lõin isegi risti ette, liigutasin suud ja mõtlesin helgeid mõtteid.  Muideks see on maailma vanim kirik, mis on pidevalt töös olnud.

Väljusin ja kohe väiksest uksest sisenensin Kreeka õigeusu(?) kirkusse, tõesti kirikud olid täpselt üksteise kõrval! Jeesuse sünnikirikut jagavad omavahel Kreeka õigeusu kirik, Rooma katolik kirik ja Armeenia apostlik kirik:



Vaatasin, et siseneval grupil on sallid peas ja võtsin enda kotist salli ja kinnitasin pähe nagu Värska Jüri kirikus käies. Tuli välja, et see venelastest koosnev grupp ei olnud tavlised turistid vaid neil oli lausa kokkulepitud kohtumine preestriga( ?) ja koos lauldi Jeesuse sünnikoha juures laule.

Fototõestus:




Kõikidel piltidel on Maarjal muie suul, kuna ta ootab last. Realistliku kaalikapeaga sündinud Jeesus:



Ja siin ta sündiski! Kõik musitasid seda kohta. Ma ütlesin lihtsalt tere.







































Pärast kirkute sessiooni tahtsin minna vaatama kohta, kus legendi kohaselt Maarja oli Jeesust imetanud ja üks tilk piima oli maha kukkunud ning sellest suur kivi valgeks läinud. Tundub nii tühine sündmus aga selle puhul oli ehitatud suur kirik(?). Koht oli kinni aga ratastoolis härrasmees juhatas mind vaateplatvorimile, mis tegelikult oli lihtsalt maja katus. Olin seal täiesti ihuüksi ja mugisin küpsiseid. Siis aga leidsin enda eest puust risti:



Mõtelsin, et kas universum saatis mulle märguande, kuid otsustasin seda eirata ja risti järgmistele leidjatele jätta. Häbi tunnistada, et tean usust/jumalatest/prohvetitest/pühast maast/religioonidest nii vähe. Loodan, et jõuan veelkord Petlemma ja leian giidi, kes mulle asjad puust ja punaselt selgeks teeb.



Siis ma jalutasin ilusatel kitsastel tänavatel ning sõin ühes kõrvaltänava söögikohas w(f?)alaffelit ning võtsin /serviisi ja sõitsin tagasi koju :



Muidu alustasin Ramallah Ballet Centeris tundide andmisega ning tantsin Orient tantsuteatri uues etenduses, mis Aprillis esietendub. Stuudios:







































Ma olen selle blogi pidamisega nädal aega maas. Aga proovin kiireimas korras postitada ka jalgsimatal nähtud oaasidest ja Surnu meres sulistamisest.

1 kommentaar:

  1. Ootan Surnumere reisi muljeid! Aegu tagasi käisin Googlemaps-i vahendusel järve kaldal sõitmas. Järve pool oli piire ja piirde taga hoiatavad tahvlid: Caution:Getting off the road east wards and staying on the Beach after sunset isforbidden.
    Teisel pool teed aga liiva-kivi mägi, kus rohelist nagu polnudki. Mõtlesi, et kui peaksin seal autoga sõitma, siis kas julgeks peale sõitmise ka seista, või järveni jalutada, või teisele poole teed mäe otsa ronida!? Ujumis-suplemis kohti polnudki...?
    Proovisin vaadata Israeli, kui ka Palestiina Surnumere kallast.

    VastaKustuta